dinsdag 9 december 2014

Welk kattengrit?

Leuke vraag. En niet 1,2,3 te beantwoorden eerlijk gezegd. Het is soms zoeken naar het voor jouw 'geschikte' type grit, of beter: het voor de kat geschikte grit. Hoeveel katten heb je, hoe groot zijn ze, wat voor type kattenbak heb je staan, is het een harde vloer er omheen, ligt er vloerbedekking enz. Allemaal factoren die een rol kunnen spelen bij het bepalen van het beste kattengrit voor je kat. Maar wacht eens.... wat vinden de katjes er eigenlijk zélf van?

Om daar achter te komen zul je  - zeker in het begin - gewoon een aantal typen grit moeten uitproberen. En dan niet 2 types maar wel 4,5 of 6 misschien. Totdat je aan alles merkt dat het 'raak' is met het grit dat je probeert op dat moment; als de katjes het er goed op doen, het geeft niet al te veel rommel in huis, het is naar je budget, het is qua geuren goed te doen en het is milieu-technisch redelijk verantwoord (vragen we ons dit ook af als we zelf ons WC papier en toiletreiniger gebruiken?) dan kun je stellen dat je niet verder hoeft te zoeken.

Ikzelf zie natuurlijk dagelijks veel soorten grit bij de mensen thuis. Ik moet zeggen, het is altijd weer verschillend wat ik aantref! Moet je nagaan, de hoeveelheid keus die je hebt om kattengrit te kopen! Maar wat vooral de doorslag geven kan - net als in de grote mensenwereld - zijn toch wel de mate van geurontwikkeling en het gemak van schoonhouden, zowel in de bak als buiten de bak.

Nee, dit wordt geen uitgebreide test van allerlei soorten kattengrit. Kijk daar voor bijvoorbeeld naar de KASSA grit test als je dit leuk vindt (tevens te vinden op de site van de Kattenwacht). Maar een beetje gezond verstand kan een hoop schelen...

Je zult geen grit vinden wat 100% binnen in de bak blijft, de katten lopen uit de bak en hebben altijd nog wel iets tussen de teentjes zitten om het zo maar te zeggen. Helemaal geen ramp, een kruimeldief doet wonderen! Dus daarover niet zo heel veel zorgen. Iets anders wordt het misschien als er een kleine boef in huis rondkruipt van een paar maanden; die wil je niet door het grit zien kruipen of wel? Een aparte kattenkamer met kattenbak is dan wel aan te raden en zorg dat de kruimeldief stand-by staat...

Op het gebied van geurontwikkeling wil ik wel iets zeggen; je zult al gauw te maken krijgen met het wel of niet prettig ruiken (in jouw neus althans!) van de kattenbak. Sommig grit kun je werkelijk na 24 uur al in zijn geheel vervangen.... dit zal direct naar de pis gaan stinken! Voorbeeldje? Laatst had ik een ontmoeting met een soort crystal-achtig grit, we noemen geen namen of merken. Van die knisper-en-knapper grit waar sommige katten zelfs helemaal panisch van worden als ze het geluid horen... Ik denk dat ik kan stellen dat dit niet al te logisch is om te gebruiken. Voor de kat is dit type eigenlijk 100% onnatuurlijk; je moet je altijd afvragen of het dier dit spulletje in het wild ook tegen zou kunnen komen om er op te piesen en poepen.... Het houdt niet bepaald geuren vast dan wel tegen. Sommige mensen gaan er zelfs van over hun nek tijdens het leegscheppen (ikke!) Mogen we stellen dat de kat dit crystal waarschijnlijk verre van prettig vindt?

De klei-achtigen en hout-achtigen zijn het meest natuurlijk. Klontvormend is zéér prettig te onderhouden. Kies je voor het wekelijks helemaal leegkiepen van de kattenbak,  dan is deze klontwerking niet persé noodzakelijk. Persoonlijk ben ik fan van de klontvormers, de grove typen. Beetje zware zakken om naar huis te tillen maar de katten doen het er goed op, het geeft niet te veel rommel in huis, het is goed te onderhouden (en aanvullen) houdt de geuren best goed vast en de kat zal het - als klei zijnde - een vertrouwd type materiaal vinden. Maar of je dan voor een 'babygeur' moet kiezen .... dat laat ik aan je eigen fantasie over! Ik had laatst te maken met een soort 'lentegeur' in een bak; meng dit met pies-en poeplucht en je krijgt iets heeeeeeeel merkwaardigs. ( beetje rare flauwe gemengde weeïge toiletlucht, bah bah )

klontvormend en klei-achtig: natuurlijk voor een kat!
Laten we eerlijk zijn: als wij zelf op het toilet hebben zitten kakken (om het maar eens plat te zeggen) ruiken we ook niet naar roosjes. We verbloemen het met toiletverfrissers en spuitbussen soms, maar dit doen we stiekum meer voor de persoon die na ons kunnen  komen dan voor onszelf, is het niet?

Ik denk dat je die gedachte even vast moet houden bij het bepalen van het ideale kattengrit want: ruiken zal het altijd wel. Kattenpis niet te weinig. Klopt! Een goed teken overigens want meer piesen betekent dat de kat goed heeft gedronken, wat weer goed is voor de doorspoeling enz.

Beter een goede poeplucht dan een slechte immitatie! Netjes gezegd: waar gewerkt wordt, vallen drollen. Hoe kan ik het nóg mooier samenvatten. Probeer diverse typen grit uit, kijk vooral ook naar je portemonnaie want het ís me een handel...

Ik hoop dat je iets aan mijn verhaal hebt. Wil je méér weten? Neem contact met me op via de website.

~ Thiemo






Geen opmerkingen:

Een reactie posten